Totaal aantal pageviews

zondag 8 september 2013

Brompton

Nieuw in de stal ...
Jaren geleden zocht ik een betaalbare vouwfiets. Het werd de buZbikeHij kreeg goede recensies en werd door de ANWB geprezen als beste koop. Het was ook een goede koop. Betaalbaar en geschikt voor de combinatie van - wegens slechts drie versnellingen - niet te lange afstanden en openbaar vervoer. Twee minpuntjes. Hij was te laag voor mijn lange benen maar de gedreven fietsenmaker via wie ik hem kocht fabriceerde voor mij een telescopische zadelpen. Maar dat verhielp niet het tweede minpuntje: hij plooit niet klein genoeg om op de Belgische treinen tussen 2 banken te worden geschoven. Ik had hem goed uitgerust, zoals je kan zien op de foto, om dan later weer alles te demonteren, inclusief de standaard. Dit in een poging om hem kleiner en lichter te maken. Dat lukte behoorlijk maar niet behoorlijk genoeg. Overwegend dat ik nog vaak gebruik wil maken van de combinatie trein en vouwfiets ging ik op zoek naar een tweedehands Brompton. Die heb ik al vaak gezien tussen die rugleuningen. Er staan er verrassend meer te koop dan ik had verwacht. Misschien heeft het te maken met het feit dat in de zomer veel studenten de overstap maken van hogeschool / universiteit naar een werkplek en niet langer meer bromptonnen. De prijzen op de tweedehandsmarkt liggen zo rond de helft van de nieuwprijs. Ik vond er een die er weinig gebruikt uit ziet. Hij heeft maar één minpuntje: hij is te laag voor mijn lange benen.

11 opmerkingen:

 1. Ja, een Brompton is een van de weinige vouwfietsen die tussen de banken past. Met mijn Birdy is dat ook niet het geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kon het vorige week al eens uitproberen bij een opdracht in Brugge. Hij past er tussen!

   Verwijderen
 2. Ik heb een bod gedaan op een Dahon. Wel een 26" uitvoering maar dan ook meer bedoeld voor achter in de auto...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij mijn brompton heb ik een telesopische zadelpen.... los te bestellen van brompton

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn Brompton heeft ook een telescopische zadelpen, en daarmee zit ik hoog genoeg voor mijn, nog langere, benen. Bij nieuwkoop is het een gratis optie, bij tweedehands is het te bestellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een telescopische zadelpen? Met zijn 66.7 euro inderdaad niet super goedkoop, maar ik ben er inderdaad ook tevreden over: http://www.vlerickfietsen.be/brompton/spareparts/zadelpen/zadelpen/index.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor ik mijn Brompton had had ik al contact met iemand die zijn telescopische zadelpen wou ruilen/verkopen voor een gewone. En zo geschiedde.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 6. Toen ik mijn Brompton kocht (nieuw, een paar jaar geleden, dus een paar honderd euro minder) was de telescopische zadelpen voor lange koper gratis. Je zadel zit in ingevouwen toestand wel een 4(?) cm hoger.

  De Brompton is inderdaad echt de koning als het om vouwen gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo

  Ik ben zelf op zoek naar een tweedhands Brompton om het pendelverkeer naar Brussel mee te trotseren. De tweedehands markt lijkt me eerder beperkt op dit moment (2dehands, Kapaza, ...). Zou je mij enkele tips kunnen geven? Misschien zoek ik op de verkeerde plaats?

  Alvast bedankt!

  Groeten

  Yves

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kocht deze Brompton tweedehands. Op dat ogenblik stonden er op de sites die je vermeldt wel een vijftal te koop. Ik zocht en vond er een met zes versnellingen. Ik merk dat er nu (1/10) minder Bromptons worden aangeboden.

   Verwijderen